Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2007 15:43 - приказка от скали, вода и... любов
Автор: juliet Категория: Туризъм   
Прочетен: 8847 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 17.02 22:13



Ждрелото на река Ерма
image Разположен в тясната долина по поречието на река Ерма, град Трън отстои само на 75 км от София. Трънска екопътека дава чудесна възможност да опознаете този приказно красив край. Дължината й е малко над 13 км. Разположена е във височинния пояс от 600 до 1000 м надморска височина. Спокойни, равни крайречни участъци се редуват с по-стръмни, на места дори страховити, но будещи любопитството теснини.  Най-интересните и атрактивни обекти по трасето на екопътеката са двете ждрела - на река Ерма и на река Ябланишка. Климатът е характерен със студена зима и прохладно лято, въздухът е кристално чист, природата - магнетична. Гледката спира дъха с внушителните си скални образувания в речните ждрела, пенливи водопади и водни прагове създават чудесни условия за планински туризъм.

image
image

image

Ждрелото на Ерма е резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовика. Самото ждрело се намира на 3 км от град Трън, край село Ломница. То е един от стоте национални туристически обекти. През 1961 г. ждрелото на р. Ерма е обявено за природна забележителност и защитена територия. Дълго е около 100 м, като на двата бряга на реката се издигат високи около 200 м канари, наречени Манастирището и Жилав камък. В най-ниската част, до нивото на реката, разстоянието между двете скали достига едва  3-4 м. В тази теснина е образуван и един 4-метров водопад, а по течението на реката се наблюдават множество скални блокове, входове на карстови пещери, водоскоци и водопади.

image

image

image

image

image

image

image

В Ябланишкото ждрело забележителна е триадата вода-скала-растителност. Само на няколко квадратни метра се срещат десетки  дървесни, храстови и тревни видове. Някои от тях  са изключително красиви, като например люлякът през месец май или смрадликата през септември и октомври, а най-вече изключително рядката,  срещаща се само на Балканския полуостров фрайхенбахова перуника, която може да се види през месец юни.

Цялото трасе на екопътеката се изминава за около 7-8 часа. Предвидени са и различни по-къси преходи според възможностите и желанието на туристите. Единият, т.нар. малък кръг, започва по "дървените мостове" над река Ерма, непосредствено пред самото ждрело, минава през тунел, прорязан в скалата, а зад него се спуска по 35-метров дървен мост, след който започва изкачване на западната скала на ждрелото, т.нар. Манастирище. Там, на най-високата точка, е изградена специална обзорна площадка. От нея могат да се видят околните невисоки планини и възвишения - Руй планина, Ракитски и Бунин камък, Богоина махала, Мали Руй и, разбира се, долината на река Ерма.

image

image

image

image

image

Другият кръг включва ждрелото на река Ябланица. Като изходен пункт към този път е село Трънска Банкя. Селото е малко и е заобиколено от всякъде с гористи склонове. Старите му  къщи са в характерния за трънския край архитектурен стил с впечатляващите големи чардаци. Самото име Трънска Банкя идва от лечебния минерален извор с температура около 18 градуса, който блика малко над селото. Под самия извор е изграден един от най-старите открити минерални басейни в страната. След селското площадче следва равен и приятен участък за ходене, като след минералния извор, бликащ от скалата, се минава покрай заслона Меча дупка - естествена пещера с дължина 15 метра и височина на тавана 5 метра. Следва изкачване и слизане по дървени мостчета и стълби, монтирани на почти отвесната скала. По тях се стига до прочутия по тези места Зелени вир. Това е едно от местата за почивка и пикник по трасето. Наблизо се намира и най-привлекателната част от ждрелото - една каскада от малки водопади и прагове с различна големина, образувани от действието на Ябланишката река. Тук, в най-тесният участък на реката, в същинското ждрело, туристите не пропускат да се снимат за спомен. Дървен мост отвежда любителите на дивата природа  до отвъдния бряг, а оттам след нова серия от стълби се стига до поредния мост, откъдето следва дългото изкачване до височините на Трън. След това пътеката се спуска  към село Ломница през смесени гори от габър и бук, ясен и дъб.

image

image

image

До първенеца на едноименната планина, връх Руй, висок 1706 м, водят множество горски пътеки, но най-големите изходни пунктове са от селата Ломница и Изабел. По билото на върха преминава граничната линия със Сърбия и Черна Гора. Изкачите ли върха, пред вас се разкрива неописуема гледка - на запад се синее  планинска грамада, на юг като на длан се открива Знеполе, а зад него се очертават хребетите на Милевска планина. По-на юг са планините Осогово и Рила. При ясно време погледът стига чак до Стара планина на север се очертава и профилът на Витоша.

 
~ * ~


Тагове:   вода,


Гласувай:
1



Следващ постинг

1. norman - браво, браво
12.09.2007 15:52
много хубаво си го пресъздала, всичко е много премерено и интересно...благодарим :-)
цитирай
2. анонимен - hubav post
12.09.2007 15:54
!!!
цитирай
3. evelin - @}----;-------§--------
12.09.2007 16:01
БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ!

* ОБИЧАМ ВИ... :)))
цитирай
4. анонимен - Наистина приказка...
12.09.2007 17:08
И заради нея България има бъдеще и в екотуризма,снимките са чудесни,особено дъгата над зелените взривове на планината
аtabork
цитирай
5. jesusbg - прекрасно
12.09.2007 18:35
е...
цитирай
6. elineli - EL
12.09.2007 20:17
Чудесно илюстриран постинг.А,дъгата ти е просто приказка !Поздрави :))))))))))))))))))))))))))
цитирай
7. megi87 - Prekrasno! Pozdravi ! P. S. ...
13.09.2007 11:56
Prekrasno!
Pozdravi !
P.S. Shte ima li oshte?
цитирай
8. juliet - Благодаря ви!
13.09.2007 21:57
Обичаме да пътуваме със семейството ми,а синът ми е автор на чудесните снимки,така че може би ще има още...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: juliet
Категория: Туризъм
Прочетен: 923854
Постинги: 88
Коментари: 1041
Гласове: 11583
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930