Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2013 15:37 - Широка лъка - долината на чановете
Автор: qbylkovcvqt Категория: Туризъм   
Прочетен: 16292 Коментари: 15 Гласове:
24

Последна промяна: 13.08.2013 15:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    В късния следобед, малко преди пивечер сме вече в Широка лъка. Първото нещо, от което очите се стоплят са грейналите латинки в простичко дървено сандъче. 

image

                  Докато част от групата похапва чорба в хубава битова кръчмичка, ние, другата част, тръгнахме по тесните калдаръмени улички да разгледаме красивото село, приютило се в зелените пазви на планината. 

image

                   Отвсякъде дъха на Възраждане. Тук времето не е спряло, а се е съхранило в едно друго, по-добро измерение... 

                  



image

                  Селото е архитектурен и фолклорен резерват, но е много живо, запазило сърцето си и живота в него... Има събудени млади хора, които го правят пълнокръвно и осмислят живота тук.              

image

               " лѫка" е старобългарска дума, означаваща кривина, извивка... Странно е, че досега не съм се замисляла над значението на думата "лъка" и че съвсем логично е сродна на глагола "лъкатуша"... Тук Широколъшка река прави едни от най-красивите си извивки, селото се намира между Переликския дял на Родопите и рида Чернатица. Наблизо са селата Гела, Стикъл, Солища и Стойките . Този район е сърцето на родопската песен и каба гайдата... 


image

                     След Руско-турската война от 1828-1829г. султанът е явно стреснат от настаналите събития. В онези бурни години когато Гърция получава свободата си и за свобода се нареждат Влашко и Сърбия, големият брат попарва ентусиазма и горящия бунт в сърцата на българите. След Одринския мирен договор Георги Мамарчев е арестуван, обуздан не от кого да е, а от руското командване, "за да не създава международни усложнения"...
             "Важно дело, бедни българи! Но седете си мирни във ваше отечество! До ще време и за вас! Сега се говори за Влашко, Богданско и Сърбия… Не бойте се. Сега веки ще да се издаде ферман за амнистия. Българи! Стоете си мирни, че ше обърна топове да ви избия аз!…“ - думи на  Дибич Забалкански, показващи ясно отношението на силните на деня към малката слаба страна, над която тегне робството.
            Резултатът от тази война за България е първата голяма изселническа вълна към Бесарабия - риската безплодна пустош, в която Русия заселва бягащите от робството и от плодородните си земи българи. "Даден е 18 месечен срок, в който християните, поданици на Османската империя, имат право да продадат имуществото си и да се изселят безпрепятствено в Русия (чл. XIII). Резултат от тази клауза на договора е най-голямата изселническа вълна на тракийски българи от Югоизточна България към Бесарабия част от която не се заселва там, а остава в Добруджа"... 
            Все пак в резултат на тази война Султан МахмутII започва да въвежда реформи в управлението на царството си, като дава известна религиозна свобода и позволява на християните по-свободно да изповядват вярата си и да строят черкви и училища. В Рупчоса първи поискали разрешение да си построят църква широколъчани, чепеларци и павелци. За целта, през 1833г. те изпращат пратеници да молят да им се позволи да изградят църкви. На следващата 1834г. просителите получават радостната вест, че им се позволява да си изградят молитвени домове. Черквите трябвало да се съградят на стари черковища, защото иначе щели да нарушат издадените султански фермани.


image

image

                   Мястото за църквата е избрано, там където от незпомнени времена хората се събирали да изпълняват духовни обреди, палели свещи, колели курбани. Избраното място обаче било точно срещу конака на турския управник в Широка лъка Смаил ага. Той и останалите мохамедани не искали и да чуят, че на това място ще се издигне православен храм. Събрало се цялото село и въпреки несъгласието на мюсюлманите започнало да строи. Когато поставяли основния камък дошъл Смаил ага и вдигнал пушка срещу зидарите. Преданието разказва, че му се противопоставил Тодор Щурият, като казал, че по-скоро селото ще се вдигне, отколкото камъкът да мръдне от мястото си. Мюсюлманите всячески пречели на изграждането на църквата. След оплакване от широколъчени, от Пловдив е изпратен сейменин, който да разреши проблема. Той показва на мюсюлманите царския ферман и ги принуждава да се смирят пред волята на султана. 
            Църквата се строи от цлото село, издигната е за 38 дни. В строежа участват абсолютно всички - и мъже, и жени, и възрастни, и деца... Камъни се носели от местността Рупски камък, на 2 км от постройката, като се подавали от ръка на ръка. Толкова силно било желанието и така голяма необходимостта от символ на вярата. Така храмът "Успение Богородично" бил построен - църквата е дълга 19м., широка 12м., висока 8м., със стени дебели 1м. Има 8 колони високи по 6м., които подпират покрива от едри каменни плочи (тикли). Вратите са масивни, обковани с дебела, желязна плоча, за да не може куршум да ги прониже. Храмът е заобиколен от всички страни с масивна каменна ограда дълга 120м. и висока от 5 до 10м. Храмът бил осветен през 1835г. и е посветен на Успение на Пресвета Богородица. 
            Предполага се, че храмът е рисуван от ученици на братята Димитър и Захари Зограф от Самоков, но съществува и хипотеза, че самите те са изографисали църквата. В близост до църквата се намира старото училище, построено през 1835 г.


image

                   Широколъчени, а и изобщо родопчаните са хора, които тачат историята си, предците си и всичко, което е било свързано с техния живот. Тук е къщата, в която макар и за кратко време се е помещавал щабът на Капитан Петко Войвода. Издигнат е и паметник на войводата. 
            Съхранена е и родната къща на Екзарх Срефан I Български, а в центъра на селото може да се види и неговият паметник. Читалището носи неговото име. 


image

                   За мен най-интересни са съхранените родопски къщи. Те самите сякаш са лицето на Широка лъка, на Родопите, на българщината. 

image

                     Родопската възрожденска къща е с много огнища и затворена. Красивите широки комини подсказват за броя на огньовете, които се разгарят в тези красиви и просторни домове. 


image

                   Най-хубавите родопски къщи имат симетрични фасади. 


image



image
image
                
image

                   Къщите са разположени амфитеатрално около бреговете на Широколишката река. 



image

image
    
                     От централната улица около реката се изкачваме по една от нейните перпендикулярни и бавно навлизаме сякаш в планината, така хармонично са разположени къщите сред вечно зелените дървеса на Родопите. 



image

image

                   Ето ги красивите двойни прозорци и обрамчените с дърво катове на къщите - ослепително бяло и стоплящо кафяво на фона на зелените ели. 


image

image

                   Къщите са накацали по склона една над друга, така че еднакво да се радват на слънцето и простора. 

image

                     Родопските възрожденски къщи приличат на укрепени кули. Това впечатление се създава от високите, равни, неизмазани, каменни стени със загладени фуги, разчленени хоризонтално от няколко реда дървени пояси. Впечатлението за масивност се засилва от липсата на прозорци в приземния етаж и от малкият им брой и размер в каменните етажни стени (височината им е колкото разстоянието между два съседни пояса).





image

image

image



image

image

                  Паметникът на Петко Войвода, изправен срещу къщата, в която е пребивавал.


image

                    Етажът за живеене на къщите е разположен най-горе. От него, за разлика от строго затвореното в себе си тяло на сградата, лъха много жизненост. Той е широко отворен за въздуха и светлината. Раздвижен е чрез издадени навън чардаци и балкони, поддържани от два-три реда профилирани конзолни греди и извити паянти. Значимостта на етажа е подчартана с големия брой високи прозорци, групирани по два, три или повече върху белосаните, оградени с дъсчени рамки паянтови стени. Дъсченото обрамчване на паянтовите стени има естетическо и функционално предназначение - покрива стенните колони и греди, на които трудно се задържа мазилка.
                    Вечерта бавно започва да припада над селото и става доста хладно, да припомня, че на следващия ден е Еньовден - първият ден от лятото, в равнината са някакви си 38 градуса, а тук комините запушиха. Огънят е нужен на камъка, за го затопли и сгрее...



image

                   Три предвъзрожденски форми са в основата на многообразието от планови и пространствени решения за жилищния етаж при Родопската възрожденска къща, наречени условно: „редова”, „къща с клет”, „къща с пейка”.

image
                    Къщата с клет има тесен, дълбок килер (клет или кльот), разположен винаги до в’къщии и с вход откъм чардака. Той е без прозорци и без таван (свързан е с подпокривното пространство). При две помещения с огнище е обичайно клета да е между тях.



image

                     Къщата с пейка има на мястото на клета тясно, изцяло отворено към чардака пространство, в дъното на което има малко процорче или мивка. При по-големите къщи това пространство получава висок прозорец, мивката се изнася другаде, а подът се повдига на едно-две стъпала и се превръща в място за работа, почивка и спане през летните месеци. Пейката е винаги паянтова, с мазилка и дъсчено обрамчване, и е силно еркерно издадена, като гнездо на фасадата.



image
                    Къщата с клет и къщата с пейка са по-характерни за централните Родопи, където Родопската къща еволюира повече в архитектурно-пространствено отнощение. (Най-интересни селища са Широка Лъка и Смолян).

image

image

image
                   Изкачваме се все по-нагоре. По улиците бягат деца и вдигат весел глъч.

image

image
image

              Планината сякаш се надвесва ниско над нас. 

image

                       Красиви спретнати прозорци със завески, изплетени на една кука и цъфнали сакъсчета на перваза. 

image

image

                   Изкачваме се досами гората. Дървените постройки са плевници за дъхавото планинско сено и стопански постройки, съвсем хармонично се съчетават с останалите сгради.

image

                   Стара къща с огромна круша в двора. 

image

image
                    Родопските къщи са покрити с каменни плочи - тикли. Автентичните комини са от неизмазана каменна зидария, покрити с каменни плочи. Стрехите са малки или средни и заоблени в ъглите. На върховете на покривите и на комините се поставят каменни конуси, наречени „кукли”, които им придават хубав завършек. Покривните ребра са с необработени краища и са наредени ветрилообразно.

image

               Вече сме в най-високата част на селото и имаме хубава гледка надолу към реката, към главната улица с китните кръчмички и към къщите, погледнати отвисоко... 

image

                    Национално училище за фолколорни изкуства “Широка лъка”

image

                   Училището е точно срещу нас на отсрещната височина. 

image

                    Сега за учениците е ваканция, но се вижда момченце, което влиза в двора, а след това и в сградата на училището... 

image

                     А един от по-големите възпитаници на училището в момента свири точно в кръчмата срещу нас, долу на главната улица. Естествено, че е ученик разбрахме по-късно от останалата част от групата. Сега слушахме песента на гайдата. тя се извиваше красива и се издигаше в простора. Не виждахме какво се случва, но чувахме магнетичния и глас. Родопа пееше с гласа на една от своите гайди... 

image

                    Срещу и около ни се откриват красиви гледки на планината и селото.

image

                    Непознати пътеки се извиват в далечината, а по тях бяга песента... 

image

                   Оказа се, че един младеж свири за своята учителка, която е била седнала в заведението и в песента му, в мелодията на гайдата беше цялата красота наоколо, която пълнеше очите, сърцето и душата, рееше се като свободна птица в простора. 

image
                 
image


image

image

                    Вечерта се спуска вече и накъдри облаци над горите. 

image

                   Ще трябва да тръгваме, а не ни се тръгва. 

image


image
                    В зелените дебри на Родопа едно волно животно се скита само. Конят беше твърде далече, но изглеждаше толкова красиво спокоен сред зеленото царство на планинските ливади... Едва се забелязва дори и след силното увеличение на апарата сред море от зелелнина. 

image

                   Е, няма как. Тръгваме си, но решаваме да слезем по друга уличка, не по тази, по която дойдохме. 

image

                   Откъсваме очи от приказните гледки. Няколко снимки за спомен на фона на красивата панорама и тръгваме. 

image

                    Още само поглед към морето от каменни покриви. 

image

                    Изведнъж ти се приисква да си Карлсон, който живее на покрива и да прелиташ от покрив на покрив покрай приказните комини, приличащи на странни къщички и да се заслушваш в приказките на всяко огнище...

image

                  
Добре. Добре. Да тръгваме! 

image

                  Красиви поддържани къщи. Млада лозичка под прозореца. 

image

                    И преминало цвете... Клематис. 

image

                     Но пак е красиво.

image

                    Модерни зелени дворове и градинки.

image

                    С традиционния здравец и мирис на свежест.

image

                    И... две липи отпред... 

image

image
                    Уличката стръмно се спуска надолу. 

image

                    Красивите къщи с красиви окачени фенери и зелените ели остават зад нас. 


image

image
                    Символът на Широка лъка. 

image

                   Гайдарят до чешмата със студена вода. 

image

image
                  И чудните пъстри цветя. 

image

                   Излезли като от родопска шевица. 

image

                     След  две седмици отново ще минем от тук. И всичко ще пак толкова красиво. 

image

image
image

image

                   Сега ни очаква хотелът. 

image

                     Малко плуване в прохладните води на басейна ще ни се отрази добре. 

image

                   А след сауната ще сме като нови. ;) Готови за нови приключения. 

image

image

image
                    Денят беше дълъг и наситен с емоции. Очакваме вече следващия ден.       









Тагове:   Родопи,


Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kasnaprolet9999 - Благодаря ти за този изключително ...
13.08.2013 15:56
Благодаря ти за този изключително интересен и подробен фоторепортаж. Тези дни трябваще да мина от там, но не се получи и твоя постинг ми е нещо като утешителна награда:)))
цитирай
2. qbylkovcvqt - . . . :) еееее, друго си е да си там. ...
13.08.2013 18:32
... :) еееее, друго си е да си там. Съвсем, съвсем друго.
Непременно иди щом можеш, Невена!

Усмивки!
цитирай
3. ckarlet - Браво! Отдавна се каним и ние да о...
13.08.2013 22:45
Браво! Отдавна се каним и ние да отидем до Родопите, но все отлагаме поредната разходка. Надявам се през септември да осъществим отдавна желаното.
Много е красиво и се радвам, че се разходих виртуално с теб!
Поздрави!
цитирай
4. qbylkovcvqt - . . . виртуалната разходка е за &q...
13.08.2013 23:14
... виртуалната разходка е за "надъхване" :)))

Усмивки!
цитирай
5. jabalka - Поздрави и от мен , Ябълков Цвят ! :)
14.08.2013 07:50
Вдъхновение и малко моя бяла същност... " Магарешката кожа ", мой стих, и :

"Родопският Химн" , легенда, символ...

- http://www.youtube.com/watch?v=SiYFHE3eDD8

Най- светли пожелания!
цитирай
6. makont - Аз останах без думи,
14.08.2013 16:20
цялата тази красота и твоите обяснения, невероатно място, с дух. Благодаря!
цитирай
7. qbylkovcvqt - :) Привет! Да, невероятно е. ...
14.08.2013 16:54
:) Привет!

Да, невероятно е. Всяко кътче наоколо си заслужава да бъде видяно, усетено. И хората са много топли, имат приятен напевен говор и излъчват спокойствие...
цитирай
8. ivoki - ПРЕКРАСНО !!!!
14.08.2013 23:46
ПРЕКРАСНО !!!!
цитирай
9. qbylkovcvqt - :) Прекрасно е.
15.08.2013 00:20
:) Прекрасно е.
цитирай
10. takaini - В Родопа планина
15.08.2013 12:20
струи Душата на свободомислещите и духовно извисени хора!
Там всичко говори...и цветята...и дъжда... и сълзите...оставили отпечатък навсякъде около нас!
Прекрасно е всичко,което си видяла,сътворила и запазила в себе си,момиче!
Благодаря ти!
цитирай
11. veninski - Браво!
17.08.2013 07:06
Браво!
цитирай
12. qbylkovcvqt - :) Усмивки!
17.08.2013 10:53
:) Усмивки!
цитирай
13. qbylkovcvqt - В Родопа планина струи Душата на ...
17.08.2013 10:59
takaini написа:
В Родопа планина
струи Душата на свободомислещите и духовно извисени хора!
Там всичко говори...и цветята...и дъжда... и сълзите...оставили отпечатък навсякъде около нас!
Прекрасно е всичко,което си видяла,сътворила и запазила в себе си,момиче!
Благодаря ти!


...миналото лято бях обсебена от Пирин, сестра ми харесва Рила... Всяка планина си има своята магия. Пирин е величествена с гранитните си и мраморни върхове, Рила е пълна с живот - има толкова много вода,... В северното подножие на Стара планина може да се каже, че съм израсла, тя ми е като родната планина... А Родопа - Родопа планина е мистика и неразгадана тайна...

Поздрав! :)
цитирай
14. takaini - ...
17.08.2013 12:44
qbylkovcvqt написа:
takaini написа:
В Родопа планина
струи Душата на свободомислещите и духовно извисени хора!
Там всичко говори...и цветята...и дъжда... и сълзите...оставили отпечатък навсякъде около нас!
Прекрасно е всичко,което си видяла,сътворила и запазила в себе си,момиче!
Благодаря ти!


...миналото лято бях обсебена от Пирин, сестра ми харесва Рила... Всяка планина си има своята магия. Пирин е величествена с гранитните си и мраморни върхове, Рила е пълна с живот - има толкова много вода,... В северното подножие на Стара планина може да се каже, че съм израсла, тя ми е като родната планина... А Родопа - Родопа планина е мистика и неразгадана тайна...

Поздрав! :)



Така е,когато е докоснато от Бог!Все пак тук енергиите са най-силни и частицата от кръста е пак тук!Дано повече хора осъзнаят на какво трябва да се радват и възхищават!
Поздрави и за теб,qbylkovcvqt!
цитирай
15. qbylkovcvqt - "Няма човек, който да обгърне ...
17.08.2013 14:24
"Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш — ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си. " A. Дончев
цитирай
16. takaini - "Няма човек, който да обгърне ...
18.08.2013 09:13
qbylkovcvqt написа:
"Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш — ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си. " A. Дончев



Много точно казано!
Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2852314
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031